Hogyan ünneplik a Valentin napot szerte a világban?

GYORS MEGHÍVÁS:
Hívd meg ismerőseidet! Kattints az egyik ikonra:

Napjainkban a Valentin napot már világszerte megünneplik, legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van, ahol Bálintot, avagy Valentint a különböző hiedelmek összemosódása révén a szerelmesek védőszentjének tartják.

A szerelmesek napjáról szerte a világon megemlékeznek, más-más szokásokkal:

Dél-Koreában és Japánban csak a nők adnak ajándékot a férfiaknak, és kizárólag csokoládét. Japánban a nőknek valamennyi férfi munkatársukat illik megajándékozni ugyanolyan értékű csokoládéval. A férfiak pedig ezt a "Fehér napon" március 14-én viszonozzák.

Peruban 2011-ben munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét.

Olaszországban, Terni városában hagyomány, hogy a szerelmesek napjának előestéjén egész Itáliából érkeznek ide párok, és a város bazilikájában, San Valentino (azaz Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket. A másik olasz hagyomány, hogy a szerelmespárok hidakon vagy folyóknál, tavaknál találkoznak. Ezeken a helyeken a kerékpárok elhelyezésére szolgáló berendezések vannak, ahová egy lakatot zárnak, amire a nevük kezdőbetűit írják, előfordul, hogy ráragasztják fényképüket is, majd a lakatot lezárják, és kulcsát a vízbe dobják. Eközben valamit kívánnak, amit nem szabad elárulniuk.

Dél-Amerika egyes országaiban (pl. Mexikó, Costa Rica, Ecuador) nem csupán a szerelem, hanem a barátság napja is február 14.

Finnországban a Valentin napot a „barátság” napjaként ünneplik, melyen képeslapot küldenek, vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják.

Magyarországon az utóbbi 10-15 évben vált egyre népszerűbbé a Valentin nap. Kezdetben az európai hagyományokat követve a szerelmesek napjaként tartották számon. Az utóbbi években azonban egyre inkább a szeretet kifejezésének napja is, amikor apró meglepetéssel kedveskednek egymásnak a barátok, barátnők, családtagok is.

0.01632