Karácsonyi szimbólumok

GYORS MEGHÍVÁS:
Hívd meg ismerőseidet! Kattints az egyik ikonra:

A karácsony szó szláv eredetű, ami lépőt, átlépőt jelent. A szó jelentése az újesztendőbe való átlépésre utal, tehát naptári eredetű.

Még a felnőtteket is gyermeki várakozással tölti el a karácsonyi időszak. Minden évben nagy gonddal válogatjuk a karácsonyfadíszeket, hogy minél ékesebb legyen a fenyőfa. Teszünk a fára gömböket, csillagokat, girlandot, illetve egyéb csecsebecséket is. Vajon tudjuk, hogy melyik dísznek mi a jelentősége?

 

Fenyőfa: Az élet fája. Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, a fa jelképezi a születés csodáját és magát az életet. A fenyő örökzöld, ami az örök élet iránti vágyat szimbolizálja. Az ágak spirális elrendezése az életspirált jelenti. Mivel a kivágott fának nincs ereje, jobb, ha cserepes, élő fát választunk, amit az ünnepkör után kiültetünk.

Angyalkák: A titkok szimbólumai, akik teljesítik vágyainkat, álmainkat. Kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre advent angyalai. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a lelki békére az ünnepek során.

Angyalhaj: A titok, a megfoghatatlan szimbóluma. Az angyalhaj finomsága és fátyolszerű átlátszósága azt a misztikus hangulatot erősíti, ami karácsony misztériumát körbelengi. Azt jelképezi, hogy nem láthatunk, nem érthetünk meg mindent. Ehhez alázat és hit szükséges. A jászol szalmájának megfelelője, ezért sokan angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

Csúcsdísz: Általában csillag formájú, a jó hír hordozója. Ez hozta hírül Krisztus születését a Napkeleti bölcsek számára.

Gyertya: A fény szimbóluma. A keresztény szimbolikában Krisztus jelképe. A gyertya megsemmisül, miközben fényt ad, ahogy a Megváltónak is meg kellett halnia. A viasz, a kanóc és a láng a Szentháromság szimbóluma. A hármasság más formában is megjelenik, mint test-lélek-szellem. Az égősor jelentése ugyanez.

Girlandok: Különböző színű girlandok fonják be az életfát, akár a kígyó. Ők emlékeztetnek bennünket az eredendő bűnre.

Dió és alma: A „Tudás fája”, az „Életfa”. Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is a bölcsesség jelképe. Az emberi agyhoz hasonlatos mintázatú, a picike dió magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége, de ennek a fának emberöltő kell, hogy termése legyen. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk.

Csillagszóró: A betlehemi csillag kicsinyített mása. Azt a fényes csillagot jelképezi, ami megmutatta a Megváltó születési helyét. A reményt és a jó hírt testesíti meg. Szimbolizálja még a tüzet, amely lobog, veszélyes, de egyszer csak kiég. A tűz maga az élet. A tűz maga az energia.

Csengettyű: A kis harangocska jelzi, hogy megérkezett az angyal. A csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat teremt. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró.

Színek: Arany a Nap, a férfi, a gazdagság színe. Ezüst a Hold a nő az odaadó, tápláló anya színe. Piros a termékenység, az élet és halál, továbbá a bűn színe. Fehér a tisztaság, az ártatlanság színe. Zöld a remény, az élet színe.

Gömb: A teljességet jelképezi. A bolygók, égitestek és a csillagok, amik az univerzum végtelenségét, törvényeit jelképezik. Zömmel törékeny anyagból készülnek. A gömbök törékenysége az élet változását, mulandóságát szimbolizálja.

Apró figurák, mézeskalács díszek: A gyermekkor csodáját, az önfeledt örömet, játékosságot tanítják. Figyelmeztetnek az ajándékozás, az örömszerzés a másokra való odafigyelés fontosságára, úgy, hogy közben mi is örülhetünk.

Szaloncukor: Az édes íz az égiek ajándéka. A finomság emeli az ünnep hangulatát. Nem tartozik szorosan a hagyományos szimbólumokhoz, mégis elengedhetetlen része lett a karácsonyfa díszítésének.

 

0.00855