Hogyan válasszunk naptejet?

GYORS MEGHÍVÁS:
Hívd meg ismerőseidet! Kattints az egyik ikonra:

Nyaraláskor elengedhetetlen a strandolás. Fontos, hogy ha napra megyünk, védjük bőrünket, mert súlyos leégést okozhat a nap. Mindenképpen használjuk fényvédőt.

A fényvédőknek két típusát különböztetjük meg. A fizikai fényvédők hatóanyaga a cink-oxid és a titán-dioxid. Ezek a fajta napvédők nem szívódnak fel a bőrbe, csupán réteget képeznek a bőrön, így verik vissza az UV-sugarakat. Nagy előnyük, hogy nem allergizálnak. A kémiai fényszűrök ezzel szemben felszívódnak, ezért elnyelik az UV sugarakat, viszont allergizálhatnak.

 

A faktorszám azt határozza meg, hogy mennyiszer több időt tudunk a napon tölteni a fényvédő használatával, mint amennyi idő alatt nélküle még nem égünk meg. Vagyis, ha öt percet tölthetünk el a napon fényvédelem nélkül, akkor például egy 30-as faktorszámú naptejjel 150 percet. Fontos, hogy a vízzel lejöhet rólunk a napvédő, a sós víz pedig teljesen leoldja. Tanácsos másfél óránként újra kenni magunkat. 30 faktor alatt nem érdemes fényvédőt vásárolni. A világos bőrűek, hajúaknak és szemszínűeknek a nagyobb, 50-es faktorszám ajánlott.

Olyan napvédőt vásároljunk, ami UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújt. Az UVA-védelem segít megelőzni a bőröregedést, az UVB pedig a bőrrák kialakulását. A „DNS repair enzim” és „cell sun protection” felirattal ellátott fényvédők hatóanyaguknak köszönhetően a DNS-károsodást is megelőzhetik.

 

Egyenletesen kenjük el a napvédőt a bőrön úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Fordítsunk különös figyelmet a kiálló testrészekre, mint például az orr, de ne felejtsük el a fülünket sem. Érdemes 20-30 perccel azelőtt bekenni magunkat, mielőtt kimennénk a napra. Ne feledjük, hogy az autóban is leéghetünk, hiszen az ablakok az UVA nagy részét átengedik.

További érdekes cikkek ITT!

0.0075