Miért fontos a C-vitamin?

GYORS MEGHÍVÁS:
Hívd meg ismerőseidet! Kattints az egyik ikonra:

Szent-Györgyi Albert 1928-ban fedezett fel egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután kivont a paprikából. Ezért a tanulmányáért megkapta az orvosi Nobel-díjat.

Később ezt a vegyületet elnevezték C-vitaminnak. Az emberi szervezet nem képes az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal, illetve vitamin (kapszula) formájában kell bevinni. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg. Szervezetünk nem tudja raktározni a C-vitamint, így a felesleges mennyiség kiürül.

 

Szinte az összes friss zöldség és gyümölcs bővelkedik ebben a vitaminban (elsősorban a paprika, paradicsom, káposzta, zöldsaláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, sütőtök, spenót, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma). Vannak fűszerek (pl. fűszerpaprika, hagymák, petrezselyem, bazsalikom) és gyógynövények(pl. homoktövis, csipkebogyó, galagonya, csalán), melyek szintén forrásai ennek a vegyületnek. Naponta többször fogyasszunk ilyen alapanyagokat odafigyelve a hő-, fémérzékenysége miatti helyes elkészítésükre (nyersen vagy párolva fogyasztva, fémedényeket mellőzve).

 

A C-vitamin jótékony hatásai:

Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást.

Részt vesz a regenerációban és sebgyógyulásban.

Antioxidánsként védelmet gyakorol a daganatos betegségekkel szemben.

Fizikai és szellemi megterheltség (stresszes állapotok) során fokozottan képződő kártékony szabadgyököket képes hatástalanítani.

Természetes antihisztamin hatásából fakadóan enyhíti az allergiás panaszokat.

Részt vesz a kötő- és támasztószövet kollagénjének képzésében.

Erősíti és tisztítja az érfalat.

Védelmet nyújt a fogínynek.

Segíti a növekedést.

Számos hormon képzésének közreműködője.

Részt vesz különböző anyagcsere - folyamatokban.

Koleszterinszint csökkentő hatással rendelkezik.

Fokozza a vas- és rézfelszívódást.

0.00364