Az immunrendszer megfelelő működését számos külső és belső tényező befolyásolja.
Fontos, hogy fizikailag és érzelmileg is rendben legyen az ember, oda kell figyelni a helyes táplálkozásra, a megfelelő folyadékbevitelre. A rendszeres testmozgás sem elhanyagolható, viszont a pihenésre is kell időt szánni. Igyekezzünk stresszmentes életre törekedni.
Az immunrendszer erősítésének a legtöbben az őszi, téli időszakban szentelnek nagyobb figyelmet, pedig egész évben dolgozni kellene rajta. A szervezet ellenálló képessége javítható megfelelő étrenddel, vitamin-és ásványi anyag bevitellel. Ősszel és télen népszerűek a forró teák, amelyek a testet és a lelket egyaránt felmelegítik.
Íme, néhány immunrendszer erősítő tea:
Csipkebogyótea: A csipkebogyó a legjobb természetes C-vitamin-források egyike, de a felszívódását segítő rutint, továbbá A-, K- és B-vitaminokat is tartalmaz. Hideg áztatással kell készíteni, és hosszú ideig fogyasztható.
Kamillatea: Érfalakat erősítő, emésztést segítő, légutakat nyugtató anyagok is vannak a növényben. Antibakteriális hatású, és segít megelőzni a meghűlést.
Citromfűtea: Hatásos a már kialakult megfázás kezelésére, jó izzasztószer, nyugtató hatású.
Kakukkfűtea: Gyakran használják köhögésre, de fertőtlenítő hatással is bír, ezáltal hasznos az immunerősítésben.
Kasvirágtea: Erős immunerősítő. Gyulladáscsökkentő hatású, segíti a vírusok ellen küzdő fehérvérsejtek működését. Autoimmun betegek, terhes és szoptatós kismamák számára nem javasolt.
Gyömbértea: Gyulladáscsökkentő hatású, serkenti a vérkeringést, javítja a fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet.
Mentatea: Baktériumölő hatású, tisztítja a légutakat. Flavonoidokban gazdag, az emésztést is segíti. Kisgyerekeknek és a terhesség harmadik trimeszterében nem javasolt.
Málnalevéltea: Magas C-vitamin-tartalmú, A-, E- és B-vitaminokat, flavonoidokat, cseranyagokat tartalmaz, de vasat, kalciumot, magnéziumot is. Hideg áztatással megmaradnak benne az immunerősítő vitaminok.
Feketeribizli-levél tea: C-vitamint tartalmaz, enyhén vizelethajtó hatású, napi egy-két csészével akár hosszú ideig is fogyasztható.
Apróbojtorjántea: Gyulladáscsökkentő, légutakat nyugtató, enyhén vízhajtó és csonterősítő hatású. Külsőleg sebgyógyításra használják.
Hibiszkusztea: Mályvacserje néven is ismert. Csökkenti a vérnyomást, a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően védi a májat, nyugtatja az idegrendszert, gyulladáscsökkentő, tele van C-vitaminnal. Erősíti az immunrendszert, megfázás idején csillapítja a köhögést.
Orbáncfűtea: Nagyon erős vírusölő, akár herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál is alkalmazható, immunerősítő. Csak kúraszerűen fogyasztható 6 hétig, utána 4 hetes szünetet kell tartani. Orbáncfüvet kismamák, 12 év alattiak, epekövesek nem fogyaszthatnak.
Hársfatea: Nagyon jó a köhögés csillapítására, antibakteriális hatású. Megfázás idején nagyon ajánlott a fogyasztása, izzasztó hatású és köhögés csillapításra is alkalmas, enyhíti a hörghurutos panaszokat.