Téli napforduló

GYORS MEGHÍVÁS:
Hívd meg ismerőseidet! Kattints az egyik ikonra:

A téli napforduló az északi féltekén, a csillagászati tél kezdetét jelenti. A napforduló csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki.

A napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Technikailag a Téli napforduló idején, a Nap közvetlenül a Baktérítő fölött delel. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakáját) adja. A legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik a téli napforduló idejéhez.

A téli napforduló az északi féltekén (ahol Magyarország is van) december 21-én (esetenként 22-én) van. Innentől kezdve egyre rövidebbek lesznek az éjszakák, és hosszabbak a nappalok. Jó hír ez azoknak, akik kevésbé szeretik a téli időszak sötétségbe burkolózó délutánjait.

 

Néhány tipp, amivel talán gyorsabban telnek ezek a végeláthatatlan esték. Hogy feldobjuk ezeket a hosszú sötét délutánokat érdemes a család időbeosztását úgy alakítani, hogy beleférjen egy kis, kártyázás, társasozás, filmnézés. Esetleg lehet a vacsorát is közösen készíteni, kiváló családi program lehet egy téli sütemény, keksz elkészítése.

Akik pedig csendesebb időtöltésre vágynak, feldobhatják az estéket egy forró fürdővel, olvasással, sportolással. Akiknek a hideg ellen nincs kifogásuk, bátran tehetnek egy hosszabb, rövidebb sétát. 

Viszont akik szeretik ezt az időszakot, használják ki, mert lassan egyre világosabb lesz délutánonként!

0.01271