Szerencsére a vegánoknak sem kell nélkülözniük ezt a karácsonyi finomságot. Minden nehézség nélkül elkészíthető vegán változatban is a bejgli.
Hozzávalók:
Tészta:
60dkg finomliszt
1 citrom reszelt héja
250ml növényi tej
150g kókuszzsír
1 kocka élesztő
10dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
Töltelék:
300g dió/mák
100g cukor
fél csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
kevés növényi tej
Kenéshez:
növényi tej
Elkészítés:
A langyos növényi tejet két részre osztjuk. Az egyikhez hozzáadjuk a fél evőkanál cukrot, és abba morzsoljuk bele az élesztőt.
Míg felfut a tej, egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a csipet sót. Beledolgozzuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a cukrot, a felfuttatott élesztőt és a növényi tejet. 1-1,5 órára lefedve félretesszük, és közben elkészítjük a töltelékeket. Egy tálban összedolgozzuk az alapanyagokat, a növényi tejet óvatosan adjuk hozzá, hogy ne áztassuk el.
Ha megkelt a tészta 2 vagy 4 felé vágjuk, kb. fél centi vastagságú téglalapra kinyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd az oldalait behatjuk, és felcsavarjuk. Pihentetjük még 15 percet.
180 fokra előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a bejgliket, majd megkenjük a tetejüket növényi tejjel, és villával megbökdössük. 25-30 percig aranybarnára sütjük.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk!