Szinte minden otthon elengedhetetlen karácsonyi kelléke a bejgli. Van, aki a diósat, van, aki mákosat részesíti előnyben.
Most mind a kettő receptjét elhoztuk nektek, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.
Hozzávalók 2 rúd bejglihez:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
2+1 tojás sárgája
2 dl tej
2 dkg élesztő
csipet só
reszelt ciromhéj ízlés szerint
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
25 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
2 dl tej
10 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
reszelt ciromhéj ízlés szerint
Elkészítés
Tészta:
A tésztához 2 dl langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a margarint és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk, viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.
Töltelék:
A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. Az 1 csomag vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.
Sütés:
A tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen, majd villával megszurkáljuk a tetejét. 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kellemses karácsonyi sütögetést kívánunk!