Mikor vigyük ki a szabadba a növényeket?

GYORS MEGHÍVÁS:
Hívd meg ismerőseidet! Kattints az egyik ikonra:

A tavasz eljöttével melegszik az idő, egyre többet vagyunk a szabadban, így alig várjuk már, hogy az otthonunk külső részeit is virágba borítsuk.

Amint a növényeknek szükséges minimális hőmérséklet tartósan fennáll, ki lehet őket vinni. És végre virágba borulnak az erkélyek, teraszok, udvarok. Az erős levelű mediterrán növényeket már április elején ki lehet vinni, ha már nem várható tartós fagy. Érdemes a hőmérsékletet folyamatosan figyelni, mert a dézsás növényeket jobban veszélyezteti a fagy, mint az ágyásokban lévőket.

A trópusi növényeket csak akkor szabad kivinni, ha a hőmérséklet már nem esik 10°C alá. Az erkélyládák szépségeit, mint például a muskátli, május közepéig védeni kell. A növényt el lehet kezdeni előbb előkészíteni a kinti létre. A beteg, elhalt, gyenge hajtásait el lehet távolítani. A metszésre is jó ez az időpont. A növények elvékonyodnak télen, de ha metszéssel formába hozzuk őket, erőteljes hajtásnak indulnak majd.

 

Mindenképpen ellenőrizni kell, hogy nem lettek-e tetvesek. A kártevők leggyakrabban a levelek hátoldalán találhatóak. Az érintett területet vagy vissza lehet metszeni, vagy le lehet mosni enyhe szappanos vízzel. Attól függően, hogy milyen a kártevő, ami megtámadta a növényt, léteznek különböző biológiai megoldások, melyeket lehetőség szerint előnyben kell részesíteni a vegyi növényvédőszerekkel szemben.

Tavasszal szokás a növényeket átültetni. Az új cserép átmérője körülbelül 3 cm-rel legyen nagyobb, mint a régié. Nem szükséges minden évben elvégezni az átültetést. Amennyiben a növény méretei lehetővé teszik, az is egy megoldás lehet, hogy kiemeljük a növényt a cserépből, és az elhasznált virágföldet frissre, magasabb tápanyagtartalmúra cseréljük.

 

Fontos szabály, hogy a helység, ahol a növény áttelelt, illetve a hely, ahová ki lesz helyezve, azonos hőmérsékletűek legyenek, amikor kivisszük a növényt. Ha ez nem így történik, a növények hidegsokkot kaphatnak. A legjobb, ha felhős napon tesszük ki őket, hiszen a növényeknek először meg kell szokniuk az új fényviszonyokat. Először árnyékos helyre tegyük őket, így elkerülhetjük a növények megégését. Amennyiben ez nem megoldható, egy vékony anyaggal árnyékoljuk le őket, hogy védve legyenek az UV-sugárzástól. A legideálisabb a növények számára, ha árnyékos fal közeli helyre tesszük őket, mert ott pár fokkal magasabb a hőmérséklet, mint az udvar többi részén.

0.01722