Szent Márton Újborfesztivál és libator, 2020 Szentendre

2020. november 7 - 8., Szentendre

GYORS MEGHÍVÁS:
Hívd meg ismerőseidet! Kattints az egyik ikonra:

Ebben az évben picit rendhagyó lesz a szentendrei Szent Márton Újborfesztivál és libator. A Szent Márton-napi népszokások mellett Szent Hubertus alakja is megelevenedik a szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján. Idén a vadászok védőszentjének november 3-i ünnepnapjához is kapcsolódik a múzeum, így solymászokat, vadászokat és halászokat is vendégül látnak.

 A Skanzen Étteremben Márton-napi libaételek és családi pincészetek borai várják a látogatókat. Őszbúcsúztató koncertek, gólyalábasok, mesék és táncház színesíti a programot.

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenben

A Skanzenbe látogatók érdekességeket tudhatnak meg Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a liba-kultusz eredetével kapcsolatban. A Lajta-néptáncegyüttes megeleveníti az őszi mulatságok hangulatát, illetve Márton-napi népszokásokat mutatnak be. Vidám társas munkákba is résztvehetnek az érdeklődők, hiszen vidéken Márton napján fejeződtek be a kinti mezőgazdasági munkák és elkezdődtek a téli benti tevékenységek. A házak kemencéit begyújtották, és a pattogó tűz mellett a toll- és kukoricafosztás időszaka következett. A kézműves foglalkozások az őszhöz kapcsolódnak. Szalmalibát, madáretető, üveglámpás, gyapjú- és termésállatkák készítésére van lehetőség. A vadászat szerelmesei vadászkutya bemutatón vehetnek részt, kipróbálhatják az íjászkodást, de lesz szabaduló szobás játék trófeakiállítással.

Szent Márton ünnepén libát illik enni és hozzá újborral koccintani, ugyanis ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. A mondás szerint aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.Úgy tartották, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba. 

Ez egyben a Skanzen szezonzáró rendezvénye, mely a neves naphoz kapcsolódó gasztronómiai különlegességeket kínál. Ínycsiklandó libaétkeket tálalnak, előkerülnek az ősz csemegéi, a sült alma, a tök, az illatos sült gesztenye. Az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban családi pincészetek egész sora kínálja kézműves újborait.  A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők, a közönségnek bőven van része muzsikában, népmesében, néptáncban.

 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

További információk a fesztivál honlapján találhatók!

0.004